Ons zorgprogramma depressie en project ‘Depressie de wijk uit’

In Nederland krijgt bijna 20% van de volwassen ooit in zijn of haar leven te maken met een depressie. Eén op de vijf dus. Omdat depressie zo vaak voorkomt hebben we besloten om samen met de met hulpverleners op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg uit de wijk speciale aandacht te geven aan het vroegtijdig signaleren van depressie. We hebben samen het project ‘depressie de wijk uit’ opgezet om bewoners en hun naasten te helpen om depressie klachten te herkennen en te zoeken naar hulp bij depressieve klachten. U kunt er meer over lezen in onze poster en flyer.

Wat is depressie eigenlijk?
De belangrijkste symptomen van depressie zijn een sombere stemming gedurende het grootste gedeelte van de dag en/of verlies van interesse in de meest activiteiten die u eerder wel leuk vond om te doen. Klik hier voor meer symptomen en de zelftest. En klik hier om te zien wat er gebeurt in uw hersenen, bij een depressie.

De eerste stap zetten naar hulpverlening bij depressieve klachten is moeilijk. Niet op tijd aan de bel trekken gebeurt helaas erg vaak en uit onderzoek blijkt dat daar verschillende redenen voor zijn. Herkent u zichzelf of iemand in uw omgeving in de volgende vragen en twijfels?

Wat staat u eigenlijk te wachten als u om hulp vraagt? U kunt een afspraak maken bij de huisarts om over uw klachten te praten. Daarnaast kunt u bij de maatschappelijk werkers van vita of bij de wijkcoaches terecht voor hulp of vragen. De wijkcoaches zijn: Joyce Weij-van Ewijk (Middenhoven/ Waardhuizen en Nes a/d Amstel) en Hugo van der Kooij (Westwijk/Bovenkerk). Zij kunnen u ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen om de klachten te verlichten.

Meer weten over depressie? Klik hier voor de overheidscampagne.

 

 

 
logo