Wat is depressie eigenlijk?

De belangrijkste symptomen van depressie zijn een sombere stemming, gedurende het grootste gedeelte van de dag, en/of verlies van interesse in de meest activiteiten die je eerder wel leuk vond om te doen. Simpelweg geen energie meer hebben om iets te ondernemen. Dat uit zich vaak in langer slapen, minder bewegen en minder actief zijn. Helaas kan dit symptoom je ook ontzettend in de weg zitten bij het vragen om hulp. Zorg er dan voor dat iemand in jouw omgeving je kan steunen bij het vragen om hulp, misschien zelfs iemand die met je mee kan gaan naar de afspraak met de huisarts of andere hulpverlener zodat je een stok achter de deur hebt. Je hoeft jouw somberheidsklachten niet alleen op te lossen.

Tests

Ben ik depressief of somber?

Twijfel je of je psychisch klachten hebt. Op de website van de Depressie vereniging vind je 2 betrouwbare testen 

Op de website van Mind zijn meer testen van psychische klachten te vinden.

Twijfel je ook of jouw somberheidsklachten of die van jouw naaste wel erg genoeg zijn? Je bent niet de enige. Veel mensen twijfelen hieraan en stellen daarom het vragen om hulp uit. Eigenlijk ontzettend zonde, want jouw huisarts en de POH-GGZ kunnen jou helpen antwoorden te vinden op die vraag. Hulp is er voor iedereen die niet lekker in zijn of haar vel zit. Dat betekent dat je er niet ‘ ernstig’ aan toe hoeft te zijn voordat je hulp kunt inschakelen.
Bovendien verlopen depressieve klachten vaak als een neerwaartse spiraal. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter!

Omgaan met iemand met een depressie

Denk je dat iemand in jouw omgeving hulp nodig heeft? Wees je dan bewust van de moeite die het iemand kan kosten om hierom te vragen en bied bijvoorbeeld aan om mee te gaan naar zo’n eerste afspraak bij de huisarts. Die steun in de rug zorgt er vaak voor dat mensen toch de stap naar hulpverlening zetten.

Onderstaand filmpje bevat 10 tips 'Hoe om te gaan met iemand met een depressie'.

 
logo