Wat is depressie eigenlijk?
De belangrijkste symptomen van depressie zijn een sombere stemming, gedurende het grootste gedeelte van de dag, en/of verlies van interesse in de meest activiteiten die u eerder wel leuk vond om te doen. Simpelweg geen energie meer hebben om iets te ondernemen. Dat uit zich vaak in langer slapen, minder bewegen en minder actief zijn. Helaas kan dit symptoom u ook ontzettend in de weg zitten bij het vragen om hulp. Zorg er dan voor dat iemand in uw omgeving u kan steunen bij het vragen om hulp, misschien zelfs iemand die met u mee kan gaan naar de afspraak met de huisarts of andere hulpverlener zodat u een stok achter de deur hebt. U hoeft uw somberheidsklachten niet alleen op te lossen.
Denkt u dat iemand in uw omgeving hulp nodig heeft? Wees u zich dan bewust van de moeite die het iemand kan kosten om hierom te vragen en bied bijvoorbeeld aan om mee te gaan naar zo’n eerste afspraak bij de huisarts. Die steun in de rug zorgt er vaak voor dat mensen toch de stap naar hulpverlening zetten.

Ook deze symptomen kunnen voorkomen:
– eetproblemen (heel veel of heel weinig eten) of verandering in gewicht
– minder goed kunnen slapen of juist te veel slapen
– niet tot rust kunnen komen of juist geremd zijn
– vermoeidheid en verlies van energie
– overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn
– moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen
– regelmatig denken aan de dood of zelfdoding.

Herkent u (een aantal van) deze symptomen bij u zelf of bij uw naaste?
Op deze website kunt u een depressie zelftest invullen. Dit kan u helpen bij het inschatten van de ernst van depressieve klachten. Ook kunt u op de betreffende website een brochure met meer informatie over depressie downloaden.

Meer informatie

 

 

 

 

 
logo